Toppmodell Siri Tollerød gir penger til 4Africa

Hun har vært en av Norges aller mest suksessrike fotomodeller. Nå banker Siri Tollerød (26) sitt hjerte for 4Afrika.

Brief English translation: The beautiful Norwegian topmodel, Siri Tollerød, has chosen 4frica as «her» organization when she in this month’s Norwegian fashion magazine, Elle, is one of the faces of the project Models Giving Back. The project allows three Norwegian topmodels to donate money for a good cause. We are humble and grateful that we were the ones coming to Siri’s mind – this truly means a lot to us!

Teksten fortsetter under bildet.

siri-med-smykke-crop

En slank skikkelse veiver med hendene. Det vakre ansiktet lyser opp når hun ser oss.

– Beklager at jeg er sen! Jeg leste til eksamen og glemte helt hva klokka var.

Siri Tollerød ler. 4Africa har vært så heldige å få stjele litt av den skjønne modellens dyrebare eksamenstid for å høre om hvorfor hun nå velger å donere penger til oss.

– Det var tanten min som først introduserte meg for 4Africa. Hun og kusinen min har vært i Uganda og hjulpet til litt i huset i Mutungo. Jeg falt veldig for prosjektet da jeg hørte om det. Det er virkelig gøy å få denne muligheten til å bidra, forteller Siri engasjert.

Prosjektet hun nå er en del av har fått navnet Models Giving Back og er et samarbeid mellom den amerikanske skoprodusenten TOMS og den norske utgaven av motemagasinet Elle.

TOMS’ forretningsidé går ut på at for hvert par sko man kjøper, gir de et par til barn som trenger det enda mer. Og det var slik ideen rundt ”Models Giving Back” ble født. I juni-utgaven av Elle poserer tre norske modeller i TOMS’ sommerlige tøysko.

Noe av overskuddet fra salget av TOMS ”Models Giving Back” spesialkolleksjon gjør at hver av modellene har fått velge seg én ideell organisasjon å donere penger til. Siri valgte 4Africa.

Teksten fortsetter under bildet.

founderne-og-siri

Tror på business og bistand
Siri forteller at hun har stor sans for business og bistand-modellen 4Africa bruker, og at hun har sterk tro på hjelp til selvhjelp-konseptet.

– Det er så flott at kvinnene ikke bare lærer et håndverk, men at det også få undervisning i andre hverdagsutfordringer i tillegg til å lære business skills, sier hun og legger til:

– Hvis du hjelper en kvinne, hjelper du hele familien hennes også. Jeg tror kvinner føler seg ekstra bundet til sine barn, og på den måten blir de også ekstra opptatt av å overføre den kunnskapen de får til barna sine, enten det er et håndverk, informasjon om helse og smittefare eller gode ernæringstips. På den måten kan kanskje barna få et enda bedre liv enn de selv har hatt. Det har så store og positive ringeffekter. Jeg tror hjelp til selvhjelp er nøkkelen til en bedre verden!

Siri snakker entusiastisk. Hun mener at det å ha en tilhørighet et sted, er veldig viktig.

– Det er så flott at disse kvinnene som virkelig trenger det, får et sted å gå til hver dag og muligheten til å skape en inntekt for seg selv og familien sin, sier hun.

– I tillegg tror jeg det har mye større effekt å gi pengene til en liten organisasjon som deres, i stedet for til en stor bistandsorganisasjon hvor mye av pengene antagelig hadde gått med til administrasjon.

Vil spre budskapet
Det var høsten 2013 at Siri for alvor ble kjent med 4Africa. Da hjalp hun til på et moteshow hvor våre produkter ble vist frem.

– Jeg liker produktene skikkelig godt! Jeg har et armbånd og et heklet sjal selv. Sjalet kjøpte jeg egentlig som en gave til en venn, men så måtte jeg bare beholde det. Det er så deilig. Og så er det ekstra flott at alt er håndlaget og ”one of a kind”. Og inntektene går jo dirkete til de som har laget det. Det syns jeg er kjempekult!

Teksten fortsetter under bildet.

 

Processed with VSCOcam with t1 preset

Sørlandsjenta forteller videre at hun er veldig imponert over hva 4Africa har fått til på bare to og et halvt år.

– Jeg har veldig lyst til at flere skal få vite om dere og støtte dere. Det er også noe av grunnen til at jeg velger å donere ”mine” penger til dere nå. Jeg tenker at med den effektiviteten dere har vist, er det jo helt supert om enda flere støtter dere sånn at dere får muligheten til å fortsette å utvikle dere og vokse enda mer – og klare å bli selvstendige innen 2017, som jo er målet. Det håper jeg virkelig dere får til, sier hun.

Ønsker seg til Afrika
Vi spoler litt tilbake. Siri Tollerød var bare ungjenta hun ble oppdaget av en modellspeider på et kjøpesenter i hjembyen Kristiansand. Da hun først hoppet på modelltoget, tok det ikke lang tid det tok av. I rundt seks år gjorde hun kampanjer for kjente merker som Miu Miu og Sephora og prydet coveret på store motemagasiner som Vogue, Elle og Harper’s Bazaar.

Men for to år siden ble catwalk byttet ut med lesesal da sørlandsjenta bestemte seg for å ”pensjonere seg” som modell. Hun søkte seg inn på bachelor i PR og kommunikasjonsledelse på Handelshøyskolen BI og har nå ett år igjen av graden sin.

– Jeg har funnet et felt jeg virkelig har lyst til å jobbe innenfor. Men akkurat hvor og hvordan, vet jeg ikke ennå. Akkurat nå jobber jeg med årets brillemodell for Specsavers, der en heldig vinner får en tur til Tanzania, hvor Specsavers har et prosjekt. Det gir veldig mersmak.

– Jeg har virkelig lyst til å reise til Afrika snart. Det står høyt på lista, sier sørlandsjenta, og avslører at hun har vurdert å reise til Uganda for å besøke 4Africa-huset i Mutungo.

– Det hadde vært veldig gøy å se hvordan dere og kvinnene jobber der nede – og å få oppleve noe helt annet, sier hun.

– Hva slags kvinner inspirerer deg?

– Jeg blir veldig inspirert av sterke og selvstendige kvinner som klarer å utrette noe og hjelpe andre igjen. Det er et ideal jeg prøver å leve opp til. Jeg prøver å hjelpe andre, bevisst eller ubevisst. Det er en holdning de fleste burde ha med seg. Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg!

– Hva tenker du om at det ”afrikanske” kvinneidealet er så annerledes enn det du finner i vesten?

– Jeg skjønner godt at de afrikanske kvinnene reagerer på hvordan vi ser ut. Men jeg syns at alle kvinner er vakre. Selvtillit er veldig vakkert. Og når en kvinne liker seg selv så utstråler hun det, og da blir hun med ett enda vakrere. Alle er født inn i forskjellige kropper. Det å ta vare på kroppen og ha en sunn og frisk kropp tror jeg er det viktigste, enten du er høy eller lav, tjukk eller tynn. Vær stolt av den du er og få det fram i gjennom utstrålingen din!

dsc_07291

Win Win by 4Africa-produktene Siri bærer på bildene er (og vil bli) tilgjengelig fra vår nettbutikk. Sjekk den ut HER!

Pin It on Pinterest